Nieuws26.06.2024

UTSOPI lanceert campagne tegen uitbuiting

Vandaag lanceert UTSOPI haar audiovisuele campagne tegen uitbuiting en mensenhandel. De organisatie wijst op de noodzaak van gelijke rechten, empowerment en inclusie van sekswerkers om uitbuiting en mensenhandel efficiënt te kunnen bestrijden. De Belgische unie van sekswerkers wil sekswerkers, hulpverleners en het grote publiek informeren over de verschillende gezichten die uitbuiting kan hebben.

Thumb 2

Unie van sekswerkers UTSOPI juicht nogmaals de recente veranderingen in de Belgische wetgeving toe en wenst haar dankbaarheid te betuigen aan de ontslagnemende regering voor deze veranderingen, inclusief de recente stemming in het Parlement van de arbeidswet. Met deze wet wordt sekswerk nu volledig erkend als werk.

Maar wetten veranderen is niet genoeg, zegt de organisatie. Zelfs met wetten die arbeidsrechten garanderen, zullen er situaties van misbruik voorkomen. Om dit tegen te gaan, moeten de wetswijzigingen gepaard gaan met een grootschalige sensibiliseringscampagne voor sekswerkers, hulpverleners en het grote publiek, zodat zij zich bewust worden van signalen van uitbuiting en weten wat ze moeten doen als ze ermee te maken krijgen.

Thumb 1

"Ken je rechten"

Het idee voor de campagne ontstond bij één van de leden van UTSOPI, een sekswerker die zelf ooit slachtoffer was van uitbuiting. In haar woorden: "als je je rechten niet kent, heb je er geen". Na een reeks gesprekken met deskundigen in de strijd tegen uitbuiting en mensenhandel, en gebruikmakend van haar eigen ervaringen, schreef ze de scripts en stelde ze een filmploeg samen.

Het resultaat van haar werk en dat van haar team: vier video's, die elk een andere vorm van uitbuiting beschrijven, waarbij telkens een andere doelgroep betrokken is. Elke video eindigt met een opsomming van de rode vlaggen van uitbuiting en de contactnummers van hulporganisaties.

Het schadelijke idee dat sekswerk synoniem is aan mensenhandel

Dit project is gemaakt door sekswerkers voor sekswerkers in nood. Door de verschillende gezichten van uitbuiting te laten zien en tegelijkertijd te benadrukken dat sekswerk ook een activiteit zonder dwang kan zijn, wil UTSOPI het stigma bestrijden dat een barrière vormt in de strijd tegen misstanden en mensenhandel. Stigma en schaamte zijn de grootste barrières voor sekswerkers om hulp te zoeken. Om het stigma te laten verdwijnen, moet de samenleving zich ontdoen van het zeer schadelijke idee dat mensenhandel en sekswerk synoniem zijn. In plaats daarvan erkennen we dat uitbuiting en mensenhandel zich in deze sector voordoen, net als in andere sectoren.

Thumb 3

De campagne illustreert ook dat om uitbuiting te bestrijden, we de empowerment van sekswerkers nodig hebben, hun volledige inclusie in de samenleving en de wil om naar hun stem te luisteren. Wie weet beter wat er in de sector gebeurt dan sekswerkers? Wie is er beter in staat om problematische situaties op te sporen en collega's in nood te helpen dan sekswerkers?

Deze bewustmakingscampagne werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en de Staatssecretaris voor Gendergelijkheid.

Voor meer informatie: 0472/25 64 26.

Suggesties

OPEN HOUSE ENG
Open Huis

Open Huis

!! Ons OPEN HUIS is deze zomer gesloten en wordt in september hervat. Als je hulp nodig hebt, kun je nog steeds contact...
Read more
10
Listen To You

Listen to You - Kalender

Dit zijn de data van onze "Listen to You" voor de komenden zes maanden! Bewaar de data!Brussel: 04 juli / 08 augustus / 05...
Read more
Design sans titre2
Nieuws

Vonnis valt in belangrijke zaak verkrachting van sekswerkers

22.05.2024
Deze ochtend viel een belangrijk vonnis in de verkrachtingszaak van vier sekswerkers van Braziliaanse en Roemeense...
Read more
Thumb 2
Nieuws

UTSOPI lanceert campagne tegen uitbuiting

26.06.2024
Vandaag lanceert UTSOPI haar audiovisuele campagne tegen uitbuiting en mensenhandel. De organisatie wijst op de noodzaak...
Read more
Menu