Community building

UTSOPI is de pleitbezorger van sekswerkers en een verlengstuk van de gemeenschap. Ons politieke werk en ons culturele werk zijn een antwoord op wat de gemeenschap van sekswerkers nodig heeft. We moeten weten wat er leeft, wat er verandert en wat de noden zijn van sekswerkers om de juiste politieke voorstellen te doen en de juiste boodschap naar buiten te brengen naar de media.

Ons gemeenschapswerk is daarom het alfa en omega van onze organisatie. Al onze acties worden gestuurd uit de gemeenschap. Ons werk is onmogelijk zonder een grote en diverse gemeenschap van sekswerkers. We hebben nood aan een zo groot mogelijke diversiteit aan meningen om de juiste acties te organiseren en de juiste strategie te kiezen.

Tegelijk kunnen we via onze gemeenschapsmomenten sekswerkers op de hoogte brengen van de laatste veranderingen op wetgevend vlak en manieren om hun nieuwe rechten te laten gelden, alsook van de activiteiten en evenementen die we organiseren.

Safer spaces: Listen To You

Maandelijks organiseren we apero’s, exclusief voor sekswerkers, in de steden Brussel, Antwerpen en Gent onder de naam “Listen To You”. Het is een gelegenheid om elkaar te leren kennen, van elkaar te leren en vrijuit te praten over je werk. Deze momenten zijn zo oud als onze organisaties: het waren maandelijkse apero’s tussen sekswerkers die leidden voor het ontstaan van onze organisatie.

Captura de pantalla 2023 11 27 a las 11 45 29
Still uit een sensibiliseringsvideo van UTSOPI, 2023

Outreach

Voor sommige sekswerkers is de drempel nog te hoog om andere sekswerkers te leren kennen op evenementen in groep. Bij sommigen is er schaamte, voor sommigen is er een gebrek aan vertrouwen en nog anderen kunnen zich geen vrije momenten veroorloven, ze hebben simpelweg geen vrije tijd.

Deze barrières zien we het vaakst bij sekswerkers met een migratieachtergrond, waarvan een grote groep achter de ramen werkt. Hun mening is voor ons van even groot belang als die van alle andere sekswerkers. Daarom organiseren we minstens éénmaal per week een tour waarbij medewerkers van UTSOPI de raambuurt intrekt, om contacten te leggen met de sekswerkers achter de ramen. Ook hun noden worden vertaald in politieke voorstellen. Voorlopig worden deze tours enkel in de Brusselse Noordwijk georganiseerd. 

Miguelsoll unaids 21
© Miguel Soll - UNAIDS

Taskforces

UTSOPI speelde een sleutelrol in de decriminalisering van sekswerk. We worden momenteel geconsulteerd in de ontwikkeling van een nieuwe wet die de arbeidsvoorwaarden op de werkvloer gaat reguleren. Onze organisatie organiseerde in beide gevallen task forces voor sekswerkers, waar elke sekswerker (lid of niet-lid) welkom was om in groep de wetteksten te lezen en feedback te geven, die wij mee kunnen nemen naar het politieke niveau.

Voor elk nieuwe wetgevende initiatief of politieke ontwikkeling in de toekomst zal een gespecialiseerde task force worden georganiseerd, voor elke sekswerker die een actieve rol wil spelen in de ontwikkelingen rond sekswerk in België.

Miguelsoll unaids 10
© Miguel Soll - UNAIDS

Workshops

Op verschillende momenten in het jaar organiseren we workshops met uiteenlopende thema's. Binnen UTSOPI is op deze manier bijvoorbeeld een zangkoor ontstaan. Voorafgaand aan manifestaties organiseren we momenten om spandoeken en plakkaten te maken. Sekswerkers die worstelen met de digitale wereld kunnen deelnemen aan onze digitale workshops.

We organiseren daarnaast ook kunst- en schrijfsessies, waar we ruimte maken voor poëzie, proza en collagekunst. Tijdens een reeks workshops breiden we een voortdurend en imperfect manifest uit.

SAM 0642
© Pictures: Nour Beech © Ontwerp: Myrthe van Rompaey © Samenwerking: Jezebel studio

Komende evenementen

OPEN HOUSE ENG
Open Huis

Open Huis

Elke dinsdag, het UTSOPI-team verwelkomt je gratis en zonder afspraak om je vragen te beantwoorden:Starten als...
Read more
Listen to you2
Listen To You

Listen to You - Kalender

Dit zijn de data van onze "Listen to You" voor de komenden zes maanden! Bewaar de data!Brussel: 04 juli / 05 september /...
Read more
ALERT1
Nieuws

Parlement keurt arbeidswet voor sekswerk goed

03.05.2024
Vannacht om 0:29u werd de eerste arbeidswet voor sekswerkers met een grote meerderheid goedgekeurd door het Belgisch...
Read more
Design sans titre2
Nieuws

Vonnis valt in belangrijke zaak verkrachting van sekswerkers

22.05.2024
Deze ochtend viel een belangrijk vonnis in de verkrachtingszaak van vier sekswerkers van Braziliaanse en Roemeense...
Read more
Menu