Nieuws22.05.2024

Vonnis valt in belangrijke zaak verkrachting van sekswerkers

Deze ochtend viel een belangrijk vonnis in de verkrachtingszaak van vier sekswerkers van Braziliaanse en Roemeense origine. De correctionele rechtbank in Antwerpen veroordeelde beklaagde J.P. tot tien jaar cel. Belangenverdediger voor sekswerkers UTSOPI stelde zich burgerlijke partij in de zaak: “justitie geeft hiermee een duidelijk signaal.”

Design sans titre2

In totaal maakte J.P. in deze zaak vijf slachtoffers: hij werd veroordeeld voor de verkrachting van vier van hen en aantasting van de seksuele integriteit van alle vijf. Na het uitzitten van zijn straf, moet J.P. vijftien jaar terbeschikking staan van de strafuitvoeringsrechtbank

Ingetrokken betalingen

De man gebruikte steeds dezelfde modus operandi: hij maakte een afspraak met een sekswerker via Redlights, toonde of stuurde een uitgevoerde betaling maar plande de betaling een dag later. Hij liet de sekswerkers steeds een foto maken van de betaling en van zijn identiteitskaart. Na de seksuele dienstverlening annuleerde hij de betaling. Dit is strafbaar als valsheid in informatica, een tenlastelegging waarvoor beklaagde ook werd vervolgd en veroordeeld.

Door het intrekken van een betaling is er bovendien sprake van verkrachting. De sekswerkers zouden namelijk niet ingestemd hebben met seks met de dader indien ze geweten hadden dat ze er niet voor betaald zouden worden. De betaling was een voorwaarde voor de toestemming. Indien geen betaling, dan heeft er seks plaatsgevonden zonder toestemming.

Straffeloosheid

Omwille van gelijkaardige feiten ten opzichte van vijf andere sekswerkers, werd J.P. op 20 maart 2023 veroordeeld voor verkrachting. Het Openbaar Ministerie vroeg toen slechts om een voorwaardelijke straf, die J.P. ook kreeg. Vanaf de start van de probatieperiode begon hij opnieuw. De enkelband die hij kreeg tijdens het onderzoek naar de nieuwe feiten belette hem niet om dezelfde feiten te blijven plegen. Uiteindelijk maakte hij zes nieuwe slachtoffers, telkens sekswerkers met een migratieachtergrond.

Volgens de rechtbank getuigen de feiten van een “gevaarlijke en kwaadaardige instelling”. Het feit dat hij zelfs tijdens het gerechtelijk vooronderzoek dezelfde feiten pleegde met een enkelband, zou volgens de rechtbank “het vertrouwen van sekswerkers doen verliezen in politie en justitie.” De rechtbank noemde de beklaagde een “gevaarlijk roofdier”.

UTSOPI, die zich burgerlijke partij stelde in deze zaak, is tevreden. “Justitie geeft vandaag een duidelijk signaal. Als daders ongestraft blijven, wordt de kans steeds kleiner dat sekswerkers klacht gaan indienen. Dit vonnis is dus van het allergrootste belang voor de rechten van sekswerkers. Bescherming is onmogelijk wanneer daders ongestraft blijven”, deelt de organisatie mee.

Voor meer informatie: +32 472 25 64 26..

Suggesties

OPEN HOUSE ENG
Open Huis

Open Huis

Elke dinsdag, het UTSOPI-team verwelkomt je gratis en zonder afspraak om je vragen te beantwoorden:Starten als...
Read more
Listen to you2
Listen To You

Listen to You - Kalender

Dit zijn de data van onze "Listen to You" voor de komenden zes maanden! Bewaar de data!Brussel: 04 juli / 05 september /...
Read more
ALERT1
Nieuws

Parlement keurt arbeidswet voor sekswerk goed

03.05.2024
Vannacht om 0:29u werd de eerste arbeidswet voor sekswerkers met een grote meerderheid goedgekeurd door het Belgisch...
Read more
Design sans titre2
Nieuws

Vonnis valt in belangrijke zaak verkrachting van sekswerkers

22.05.2024
Deze ochtend viel een belangrijk vonnis in de verkrachtingszaak van vier sekswerkers van Braziliaanse en Roemeense...
Read more
Menu